Razmišljate o kamnitih okenskih policah? Potem morate vedeti to!

 

Razmišljate o kamnitih okenskih policah? Potem morate vedeti to!

 

Ste morda v fazi izgradnje vašega čudovitega doma, ali pa ste se preprosto odločili za menjavo oken in preureditev vaših domačih prostorov? Okna so bistven del naših domov, pisarn, hiš in tudi vseh industrijskih enot. Z njimi pridobimo nujno potrebno dnevno svetlobo, prostore pa lahko tudi prezračimo in tako zagotovimo dovolj veliko dozo svežega zraka. Okenska polica spada pod del okenskega okvirja, ki obdaja in podpira celotno okno z uporabo različnih komponent. Okna namreč ne smemo postaviti direktno na zidano konstrukcijo. Postaviti ga moramo na 50 mm do 75 mm debelo plast narejeno iz lesa, kamna ali pa betonske konstrukcije. Le tej pa splošno rečemo okenska polica. Njena glavna funkcija je zaščita okenskega okvirja na dnu pred vremenskimi vplivi ter držanje okvirja na mestu. Okenske police so torej lahko narejene iz različnih materialov. Veliko prednosti pa nudi prav naravni kamen.
 

  • Kakšna je funkcija notranjske okenske police?

 
Primarna funkcija notranjske okenske police je zaščita zidu pod oknom. V notranjosti našega doma pa ima še dekorativno in odlagalno funkcijo, ki jo največkrat uporabimo za kakšne sobne rastline. S pomočjo notranjih okenskih polic lahko torej močno polepšamo notranjost našega doma. Tudi zaradi tega moramo biti previdni pri izbiri pravilnega materiala okenskih polic. Na voljo je seveda zelo širok nabor različnih materialov za okenske police, vendar je najbolje, da se zanj odločite sočasno z izbiro celotnega okna. Izbira materialov in barv je pestra, najbolj pogosti materiali pa so les, HPL laminat, PVC material in seveda naravni kamni. Slednji nudijo tudi številne prednosti.
 
Med kamnitimi policami je izredno priljubljen material prav marmor. Ta vsak prostor lepo popestri, prav zaradi svojega prelepega, elegantnega videza. Marmorne okenske police lahko uporabljate tako zunaj kot tudi znotraj. Maksimalna dolžina marmorne police je seveda odvisna od tipa in debeline same police, giblje pa se nekje med 2,5 in 3 m.
 
Zelo pogosta izbira so tudi granitne okenske police, ki so nekoliko bolj zrnate in trše. Hkrati so tudi veliko bolj odporne na mehanske udarce in vremenske vplive. Pav zaradi tega so primerne tudi kot zunanje police. Maksimalna dolžina ponovno znaša nekje med 2,5 in 3 m, na izbiro pa so granitne plošče v debelini 2 ali 3 centimetrov.
 

  • Kakšna je funkcija zunanje okenske police?

 
Primarna funkcija zunanjih okenskih polic je zaščita fasade pred različnimi vremenskimi vplivi in drugo umazanijo. Ta se tako nabira na zgornji površini okenske police in fasade niti ne doseže. Umazano okensko polico pa očistimo veliko hitreje kot pa fasado.
 
Seveda je tudi za zunanje okenske police na voljo zelo širok nabor različnih materialov in barv. Za izdelavo kamnitih polic je najbolj primerna izbira granita. Ta je za razliko od številnih drugih kamnin veliko trši, bolj zrnat in posledično bolj odporen na različne vremenske vplive in mehanske poškodbe. Maksimalna dolžina zunanje granitne okenske police ponovno znaša nekje med 2,5 in 3 m, izbirate lahko med debelino 2 cm ali 3 cm.
 

  • Kakšne so prednosti kamnite okenske police?

 
Kamnite okenske police so vzdržljive – še posebej v kolikor jih primerjamo z drugimi materiali. Lesene okenske police, ki jih še zmeraj lahko najdemo v številnih domovih, so nagnjene k nastajanju plesni in razpok. V primerjavi z drugimi materiali je naravni kamen veliko bolj odporen na različne vremenske vplive, vlago ter splošen vpliv časa. O tem, da je kamen najbolj vzdržljiv material, pričajo tudi njegove fizične lastnosti. Za primer lahko vzamemo marmor, ki je trd, gost in ima dobro tlačno trdnost. V primerjavi z drugimi materiali, je naravni kamen tudi izredno odporen na vročino in zmrzal.
 
Kamnite okenske police so izredno lepe tudi na pogled – izbirate lahko med številnimi odtenki bele, kremne, črne, rjave in zelene barve. Pravzaprav so naravni kamni na voljo v skoraj vseh odtenkih, imajo pa tudi prelepe naravne vzorce, ki bodo vaše domove še dodatno popestrili. Za naravne kamne je značilno tudi, da imajo posebne, neponovljive vzorce. Zaradi tega boste izredno težko našli dva popolnoma enaka kosa kamna. V kolikor se odločate za notranje okenske police, bodo kamnite še posebej polepšale vaše prostore in jim dodale pridih elegance.
 
Vzdrževanje je izredno preprosto – še posebej zaradi dejstva, da madeži na kamniti površini nastanejo veliko težje, mnogo manj je tudi umazanije, če pa nastane jo je pa zelo preprosto očistiti. Seveda je potrebno slediti določenim navodilom za čiščenje, apnenčastih kamnov prav tako ne smemo čistiti s kakršnimikoli kislinami ali drugimi jedkimi snovmi. Vredno je omeniti še, da se naravni kamen, za razliko od drugih materialov, ne krči, skrha ali pa posvetli zaradi vremenskih razmer.