Proizvodnja naravnega kamna

V preteklih blogih, ki smo jih pripravljali za vas, je bilo veliko govora o tem, kateri naravni kamen je najbolj priljubljen, najbolj primeren za vaš dom … Pisali smo tudi o vrstah in njihovih značilnostih, tokrat pa nekaj besed o tem, kako poteka proizvodnja oziroma pridobivanje naravnega kamna, ki krasi vaš dom, ali pa ga še bo.
 
Proizvodnja naravnega kamna je posebna veščina, ki zahteva znanje in izkušnje z najrazličnejših področij. Gre za povezovanje trgovine, tehnologije in kombinacije navdiha ter industrije. Sam termin »naravni kamen«, je povezan z izdelki, ki se pridobijo iz zemlje oziroma tal in izdelki, se jih že več kot tisoče let uporablja kot gradbeni in dekorativni material. Če naštejemo samo nekaj teh izdelkov – granit, marmor, travertin, apnenec, kvarcit, rustika in mnogi drugi.
 
Naravni kamen je veliko več kot zgolj običajen kamen – je skrbno izbran, zaradi svojih značilnosti pa ima izredno dolgo življenjsko dobo, oziroma je praktično neuničljiv. Gre za unikaten material različnih barv in struktur. Težko oziroma skoraj nemogoče je najti dva popolnoma enaka kosa, saj je nastal v narav skozi številne procese, na njegov nastanek pa so vplivale številne stvari. Naravi kamen s seboj nosi toploto, barve, domačnost … prav zaradi vsega tega je tako zelo priljubljen v domovih.

 

 

Proizvodnja

 
Uporaba naravnega kamna je sestavina človekove kulture, saj ga človek že od začetka svojega obstoja uporablja kot naravni material. Naravni kamen se pridobiva v kamnolomih, poznamo pa tri tipe pridobivanja naravnih kamnov:
– Površinski kop (odprt kamnolom, postavljen v breg)
– Globinski kop (odprt kamnolom, pridobiva se iz globin)
– Galerijski kamnolom (sestavljen iz podzemnih rovov)

Včasih so naravni kamen iz kamnolomov kopali ročno oziroma je njegovo pridobivanje temeljilo na tradicionalnem načinu lomljenja – ročni odlom, lomljenje z vrtanjem, lomljenje z razstrelivi in ognjem … Danes, ob razvoju tehnologije, pa se kamniti bloki žagajo z jekleno spiralno žico. Poleg tega, da gre za enostavnejši in hitrejši postopek je prednost tudi v tem, da je žagana površina ravna in čista ter zato bolj primerna za nadaljnjo uporabo. Tako pridobljeni naravni kamni so lahko zelo različnih dimenzij in tež – tudi po več tisoč kilogramov. Z nadaljnjimi postopki pa se nato zmanjša oziroma se obreže na določene dimenzije (manjše in tanjše dele), ki so pripravljene na transport.
 

 

Obdelava

 
V kamnoseški obrti gre pretežno za obdelavo oziroma razrez masivnih blokov ali masivcev v manjše obdelovance in nadalje do končnih izdelkov. Bloki se režejo v delavniške kose ali v plošče, standardne dimenzije plošč pa so 2, 3, 4 cm (navadne plošče) in 5, 6, 8, 10, 12 in 15 cm (masivne plošče). Bloki se večinoma režejo z gatri, v zadnjem času pa tudi z diamantnimi žičnimi žagami. Sodobna tehnologija za razrez blokov v plošče, ki temelji na starih postopkih, je največji napredek dosegla z večjo hitrostjo rezanja. Masivni bloki se nadalje oblikujejo, profilirajo in površinsko obdelujejo. Sodobna tehnologija omogoča strojno obdelavo kamna. Ravne linije se režejo z mostnimi krožnimi žagami, zahtevnejše krožne linije pa s CNC-stroji. Robovi se brusijo in polirajo na robilnikih. Robovi na kamnitem izdelku se obdelujejo z linijo sintetičnih brusov različnih granulacij s pomočjo tekočega traku. Robovi so lahko različno obdelani: ravni – klasično posneti, okrogli ali polokrogli. Z razvojem linijske tehnologije pa se je spremenil način površinske obdelave plošč. Granitne plošče so lahko površinsko polirane, brušene, žgane, krtačene in peskane.
 

 

Transport in prodaja

 
Ko so kamniti bloki naravnega kamna pravilno oblikovani, so pripravljeni za prevoz v najbližjo tovarno, oziroma prodajalno. Če je njihov transport namenjen mednarodnemu trgu moramo upoštevati stroge standarde kakovosti. Ob vsem tem mora biti naravni kamen brezhiben, kar pomeni, da ne sme imeti razpok, ki bi se kasneje lahko med obdelavo le še večale. Da so komercialno dostopni, pomeni da morajo kamniti bloki biti enotni, iste barve in strukture, brez obarvanih površin. Seveda, pa naravni kamen običajno vsebuje razpoke in vse vrste napak, zato ne preseneča, da le majhen odstotek vsega izvlečenega naravnega kamna doseže potreben tržni standard. Na splošno velja, da gre v prodajo le od pet do dvajset odstotkov izvlečene količine naravnega kamna, čeprav obstajajo posebni primeri v nekaterih delih Evrope, ki dosežejo znatno večje količine prodaje. Zaradi teh visokih standardov, ki jih mora izpolnjevati naravni kamen, da ga lahko prodajo tudi po več tisoč letih, še vedno ostaja eden najbolj priljubljenih materialov, ki jih ljudje uporabljajo za gradnjo in okrasitev svojih domov in bivalnih prostorov.
 

 
Mi vas lepo vabimo, da si ogledate novo zalogo, ki je pred dnevi prispela v naš salon Marnit na Miklavški cesti 53 B, Hoče.