Priprava okolice na spomladanske dni

 

Priprava okolice na spomladanske dni

 

Zima se počasi poslavlja in zagotovo smo se prav vsi razveselili toplih sončnih žarkov, ki naznanjujejo prihod pomladi. Vendar to pomeni, da moramo pričeti razmišljati o urejanju okolice našega doma. Ta ima namreč velik vpliv na splošen izgled in vzdušje našega doma, saj nam lahko lepo urejena okolica nudi tudi varno zavetje in prostor, kjer lahko preživljamo čas z našimi najbližjimi. Zato moramo le-to lepo in estetsko urediti. Izgled okolice vašega doma bo zagotovo odličen, če se boste odločili za vpeljavo naravnega kamna. Ta bo poskrbel, da bo vaše dvorišče videti prefinjeno, celotnemu izgledu pa bo dodal pridih klasike in elegance. V kolikor ste se odločili za granit, peščenjak, kvarcit, skrilavec ali pa marmor, je ključnega pomena, da naravni kamen primerno očistite in vzdržujete. Vas zanima kako se čiščenja lotiti?
 

  • Katero vrsto naravnega kamna imate?

 
V grobem lahko naravne kamne razdelimo v dve splošni kategoriji, med silikatne in karbonatne kamnine. Silikatne kamnine so narejene iz isto imenskih silikatnih mineralov, med njimi pa je najpogostejši kremen. Tovrstni kamni so navadno izredno trpežni in relativno enostavni, kar se tiče čiščenja in vzdrževanja. Sem spadajo vrste kamna, kot so granit, skrilavec, peščenjak in kvarcit. V karbonatnih kamninah najdemo največ minerala kalcita. Tovrstne kamnine so izredno izpostavljene kemičnemu raztapljanju, saj so polne razpok, skozi katere voda pronica v notranjost kamnine. Najbolj znani predstavnik teh kamnin je apnenec, mednje pa uvrščamo tudi marmor, tavertin in oniks. Ti so izredno občutljivi na kisla čistila in pogosto zahtevajo popolnoma drugačne postopke čiščenja, kot pa silikatni kamen.
 
Priporočljivo se je pozanimati o tem, kakšna vrsta naravnega kamna je bila uporabljena pri gradnji in urejanju okolice našega doma. V kolikor niste prepričani, se je o tem najbolje prepričati tako, da se posvetujete s kakšnim profesionalcem oziroma strokovnjakom ali pa izvedete vizualno identifikacijo kamna. Granite prepoznate po tem, da na pogled vsebujejo majhne kristalne vzorčke. Apnenec je navadno sive ali pa bež barve, velikokrat v njem najdemo kakšen odtis. Marmor ima navadno bolj fino teksturo in nežen vzorec, na voljo pa je v številnih barvnih variacijah. Peščenjak je najpogosteje na voljo v svetlo sivi, rumeni ali pa rdeči barvi, skrilavec pa je navadno temno zelen, črn, siv, temno rdeč ali večbarven. Največkrat je uporabljen za izdelavo tal ali pa strešnikov.
 
Če še zmeraj niste prepričani, lahko preprosto izvedete test občutljivosti na kislino. Tako boste najhitreje ugotovili, če se ubadate s silikatno ali pa karbonatno kamnino. Vse kar potrebujete je 100 ml kisa in kapalko. Izberite predel kamna, kjer želite test opraviti in s kapalko nanesite nekaj kapljic kisa na površino. V kolikor se bo površina pričela peniti in bodo nastajali mehurčki, je kamnina najverjetneje karbonatna. V kolikor je reakcija majhna ali pa je sploh ni, gre najverjetneje za silikatno kamnino. Vendar bodite pozorni, test lahko na površini pusti trajni madež, zato izberite del kamna, ki je bolj skrit.
 

  • Kako naj poteka čiščenje?

 
Poznamo več načinov in snovi, ki lahko umažejo naše kamnite površine. To so na primer nanosi prahu, nanosi maščob, olj in saj, bledenje in spreminjanje barve zaradi uporabe napačnih čistilnih sredstev, vodotopne umazanije, cvetenje, gradbeni materiali ali pa uporaba barvnih korozivnih produktov. Glede na naštete dejavnike ter vrsto kamnine, se odločimo kakšna čistila in metodo čiščenja bomo uporabili.
 
Najpomembnejši del čiščenja je zagotovo odstranitev nečistoč. Tako omogočimo lažje izsuševanje materiala in tudi zaščita, ki jo bomo uporabili po čiščenju bo imela mnogo boljši učinek. Ločimo tudi več postopkov čiščenja. Poznamo suho mehansko čiščenje s krtačami ali pa oblogami iz naravnih in umetnih vlaken, mokri način čiščenja in čiščenje s pritiskom.
 
Kamnite površine morajo biti suhe. Sprva jih očistimo s ščetko ali pa filcem. V primeru anorganskih nečistoč uporabimo kislinske preparate, ki raztapljajo netopne snovi v topne in jih lahko nato posesamo z vodnim sesalcem. Po končanem čiščenju površino nevtraliziramo z alkalnim čistilnim sredstvom. Nato pustimo, da se površina posuši, da je pripravljena na zaščito.
 
V primeru organskih nečistoč uporabimo alkalna čistilna sredstva. Površino očistimo strojno z belim, rdečim ali pa modrim filcem, ostanke pa ponovno posesamo z vodnim sesalcem. Površino nato speremo z vodo, ki ji lahko dodamo sintetično milo. Ponovno počakamo, da se kamen posuši in površina je nato pripravljena na zaščito.
 

  • Zakaj moramo tla zaščititi?

 
Kamnita tla moramo zaščiti, saj bodo tako na pogled veliko lepša, prav tako pa bodo bolj vzdržljiva. Zaščito delimo na konzerviranje, impregniranje in lakiranje. Vsak izmed teh korakov zagotovi, da površina postane hidrofobna ter zaščitena tako pred vodo kot tudi umazanijo.