Ne zgolj privlačna, ampak tudi trajnostna gradnja

Naravni kamen

 
Trajnostni razvoj je besedna zveza, ki jo vse pogosteje slišimo. Če se želimo, kot družba izogniti nevarnosti izčrpavanja naravnih virov in onesnaževanju okolja, da ohranimo biološko raznovrstnost za naše prihodnje rodove, je to eden izmed načinov, da dosežemo želen učinek. Koncept trajnostnega razvoja je vstopil v skoraj vse vidike našega življenja in v skladu s tem so se pojavile ideje za zeleno gradnjo in trajnostno arhitekturo. Oboje podpira izgradnjo na način, ki ima minimalne vplive na naravo z uporabo materialov, ki jih je mogoče reciklirati in obnovljivih materialov, ki zmanjšujejo stroške gradnje. Na trg je na račun tega v zadnjih letih vstopilo veliko materialov, ki so trajnostni in ponujajo inovativne rešitve, a obstaja tudi končni trajnostni material, ki se uporablja že stoletja in dokazuje svoje lastnostni – naravni kamen.
 
Fasadni kamen za oblaganje fasad - peščenjak
 

Zakaj je naravni kamen trajnosten?

 
Gradnja na trajnosten in naravi prijazen način zahteva veliko vnaprejšnjega načrtovanja in nekaj dodatnih dogovorov, a je dolgoročno gledano vredno vseh prizadevanj. Uporaba naravnega kamna je preprost način, da se držite ideje zelene gradnje, obenem pa imate lep in trajen končni izdelek. Vse to je lahko posledica izbire lastnosti kamnov, kot so marmor, apnenec, travertin in granit.
 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Značilnosti naravnega kamna

 
Kamen je produkt narave in ima vrsto lastnosti, zaradi katerih je zaželjen za notranji in zunanji dizajn.
 
– Trajnost,
– dolga življenska doba,
– odpornost,
– možnost recikliranja,
– različne možnosti uporabe,
– privlačnost,
– pestra izbira barv in odtenkov,
– enostavno vzdrževanje.
 

 
Naravnega kamna je v naravi v izobilju. Kot dokaz njegovih odličnih lastnosti so številne stavbe, ki še danes presenečajo s svojo slavo in so dih jemajoči spomeniki zgodovine: Egipčanske piramide, Rimski kolosej, Taj Mahal, … Večina kamnolomov deluje že stoletja, naravnega kamna pa je dovolj še veliko prihajajočih rodov. Eden takih primerov so znameniti kamnolomi marmorja Carrara, ki je dostopen tudi v naši ponudbi preverite TUKAJ.
 

4 globalne prednosti uporabe naravnega kamna:

 
– zmanjšanje porabe energije do 50 %,
– zmanjšanje emisij CO2 za 39 %,
– zmanjšanje porabe vode v povprečju za 40 %,
– zmanjšanje trdnih odpadkov za kar 70 %.
 

Vsak posameznik lahko prispeva k lepšemu jutri tako, da uporabi naravni kamen v svojih domovih. Integracija naravnega kamna, tako za notranje kot zunanje rešitve, ne pomaga le pri doseganju zgoraj omenjenih prednosti, temveč da stavbam lepoto in dolgo življenjsko dobo. Dobra novica je, da naravni material ni le klasičen, ampak tudi finančno prijazen. Nekoč je veljal za luksuzno in drago možnost, a je zdaj bistveno bolj dostopen kot kadarkoli prej. Preverite našo ponudbo TUKAJ.
 

 
V podjetju Marnit imamo že več kot 100 – letno tradicijo in močne povezave s kamnolomi po vsem svetu, zato vam lahko uresničimo marsikatero željo in vedno najdemo popolno rešitev za vaš dom.
 

Za dodatne informacije in nasvete smo vam na voljo na info@marnit.si.