Marmor ali granit? Kaj izbrati?

Za lažjo pedstavo, nekaj o naravnem kamnu

Marmor ali granit?  Naravni kamen se najpogosteje uporablja v zaključnih fazah gradnje oziroma pri opremljanju doma ali poslovnega prostora. Številni se namreč odločijo za rustiko na fasadah ali za oblogo notranjih sten, marmor ali granit na stopnicah, notranji in zunanji tlak iz marmorja in granita, granit na kuhinjskem pultu … Možnosti so številne.

O vsestranskosti granita smo se razpisali že v enem od prejšnjih člankov, ki ga lahko preberete TUKAJ, danes bomo pa nekaj več besed namenili razlikam med marmorjem in granitom, ki veljata tudi za najpogosteje uporabljena naravna kamna.

  • Izvor in videz

Najprej k popolnim osnovam. Za lažje razumevanje nadaljevanja, je potrebno razjasniti, kako sta kamnini sploh nastali. Granit spada med enega najvidnejših predstavnikov magmatskih kamnin, medtem ko marmor velja za metamorfno kamnino, ki se je v marmor preobrazila iz apnenca.

Vzrok za njen nastanek je izpostavljenost visokim temperaturam in pritiskom pod površjem zemlje.

Ker ga sestavljajo manjša in večja brezbarvna zrnca, se lesketa, najdemo pa ga pretežno v svetlejših odtenkih (bela do svetlo siva, bež …) – obstajajo tudi izjeme, v kolikor vsebuje hematit, ki mu daje rdečkast pridih.

Pri granitu imamo precej bolj pestro barvno lestvico (vse od svetlo sivih odtenkov pa do črne, tudi rdeče, zelene …), prepoznate pa ga lahko po zrnatem in kristalnem videzu.

  • Značilnosti in uporaba

Granit je zaradi načina nastanka izredno trdna kamnina. Odporen je na najrazličnejše vremenske vplive, je manj občutljiv na temperaturne spremembe, kemične ter mehanske poškodbe in ne potrebuje posebnega vzdrževanja. Prav zaradi teh lastnosti se ga najpogosteje uporablja v gradbeništvu in nasploh na zunanjih površinah.

Za lažjo predstavo – granit so, v obliki granitnih kock, pogosto uporabljali za polaganje cest. Ponekod jih uporabljajo še danes. Sicer pa je granit mogoče najti pri izdelavi nagrobnih spomenikov, zunanjih tlakov, stopnic, okenskih polic, kuhinjskih pultov … Če povzamemo – granit boste našli predvsem na površinah, ki so izpostavljene raznolikim vremenskih razmeram in tam, kjer je večja obremenjenost in možnost mehanskih poškodb.

Na drugi strani pa imamo marmor, ki je, v primerjavi z granitom, mehkejša kamnina in jo je zato lažje oblikovati. Zaradi svojih lastnosti ga najpogosteje uporabljamo v notranjih prostorih – pri izdelavi stopnic, stenskih oblog, za oblaganje kaminov, okenskih polic … ob izbiri primerne debeline pa se lahko tudi marmor uporabi za zunanje površine.

Ker je narejen iz naravnih mineralov v okolje ne spušča toksinov ali kemičnih ostankov in ima antibakterijske lastnosti, zato se nevarne bakterije po njem ne širijo. V primerjavi z granitom potrebuje nekoliko več vzdrževanja, vendar je le-to kljub temu zelo enostavno. Dovolj sta suha krpa ali voda, pomešana z detergentom, pod pogojem da je vnaprej impregniran.

Obema kamninama je skupno to, da ob pravilnem ravnanju in vzdrževanju dosežeta zelo dolgo življenjsko dobo.