Kamnita tla za vaš dom!

Kamnita tla in vse, kar morate vedeti o njih!

 

Tla so zagotovo eden najpomembnejših elementov pri notranjem oblikovanju, saj mora ta površina biti funkcionalna, hkrati pa tudi estetska in prijetna. Ob stopu v notranji prostor dajejo tla zelo pomemben vizualni vtis in lahko obogatijo notranjost hiše, pri napačni izbiri pa pustijo tudi zelo slab prvi vtis vašega doma. Zanimivo je, da je naravni kamen najbolj trpežen material, ki ga lahko uporabimo tako v notranjosti objektov, kot tudi zunaj. Če torej želite povezati notranjost in zunanjost vašega doma, je uporaba istega naravnega kamna za tla zunaj in znotraj, popoln način za združevanje prostorov.
 

Trajnost in vzdrževanje
 

Kamnita tla so čudovita in o tem sploh ni nobenega dvoma. Prilegajo se lahko katerikoli sobi v hiši in kar je izjemno pomembno, takšna tla so večna! O tem pričajo številne stavbe, ki so pisale zgodovino in so v veliki meri zgrajene iz naravnega kamna, ki je neverjetno močan in trpežen material. Kamen je bil takrat simbol razkošja, luksuza in bogastva. Uporabljali so ga predvsem za gradnjo palač, pomembnih javnih zgradb, trgov, kipov in fontan … Zakaj? Ker so želeli, da traja. Zato, če želite zgraditi hišo oziroma dom, v katerem nameravate preživeti svoje življenje, so kamnita tla definitivno prava rešitev in še boljša odločitev.
 

V kolikor tla vašega doma že krasi naravni kamen, potem veste, da je osnovni nasvet za njegovo vzdrževanje vlažna krpa in pomoč navadnega sesalca. Previdneje le pri mehkejših marmorjih in pri nastavkih za sesalce, da ne opraskate tal, a na srečo je izbira teh nastavkov tako pestra, da lahko uporabite tistega, ki je najmanj agresiven do strukture vaših kamnitih tal. Še en učinkoviti trik za zaščito so preproge, a le tam kjer se zadržujemo največ časa. Pa ne zato, da bi zakrili vaša tla, ampak zato, da bi jih zaščitili. Redno brisanje tal ne skrbi le za čistočo, ampak kamnita tla tudi polira in zaradi tega sijaja bodo vaša la vedno znova izgledala nova in vzdrževana. Torej, če boste resnično skrbni, bodo vaša tla iz naravnega kamna vedno izgledala, kot da ste jih pravkar položili. Če se vi ali vaši družinski člani borite z alergijami, potem so kamnita tla prva izbira tudi iz tega vidika. Takšna tla pomagajo preprečiti prahu in drugim alergenom vstop v vaš dom. Površina trdega in neporoznega naravnega kamna namreč ne daje prostora alergenom, zato se ti nimajo kam skriti in vam ne bodo uničevali življenja. Tudi nekoliko bolj porozen in mehak kamen, kot je recimo marmor, ni tako porozen, kot star lahko les ali preproga.
 

Vrste naravnega kamna
 

Naravni kamen, ki se uporablja za talne obloge, je različnih velikosti, barv in oblik. Lahko se ga reže, brusi, polira, žge, luknja, seka, obrezuje … in zato zagotavlja skoraj neomejeno izbiro. Kot pri vseh materialih, je tudi izbira naravnega kamna odvisna od različnih dejavnikov – namen sobe, frekvenca prometa, cena in okus ter želja kupca.
 

Trg ponuja kamnite plošče, ki jih je možno dobiti kot grobe, gladke, polirane, matirane, brušene, s sijajem in odporne proti zmrzali. Zelo pomembno je, da kamen vidite v živo, v našem salonu v Hočah, saj ponuja številne naravne različice, oblike in odtenke.