Kako pravilno vzdrževati in čistiti travertin?

 

Kako pravilno vzdrževati in čistiti travertin?

Če ste za svoj dom izbrali travertin, potem čestitke. Pravilno ste se odločili. Ne le, da gre za vsestransko vrsto naravnega kamna, poskrbljeno bo tudi za eleganco in pridih prefinjenosti. Da bi travertin ostal neokrnjen in lep, je dobro vedeti kako ga pravilno čistiti in vzdrževati.
Naša ekipa je pripravila nekaj nasvetov, kaj se pri travertinu sme in kaj ne.

 

 

  • PRIPOROČAMO

Najbolje bo, če v tem kamnu zapolnim luknje. To priporočamo predvsem na talnih površinah, da zapremo pot umazaniji, ki bi lahko ostala v njih.

 

 

  • NE PRIPOROČAMO

Dobro premislite o vrsti tesnila. Nizkokakovostni izdelki lahko naravnemu kamnu močno škodujejo, kar vodi do še večjih stroškov in dodatnih težav, preden kamen obnovimo. V najboljšem primeru se posvetujte z nami. Poskrbeli bomo za primerna priporočila in visoko kakovostno storitev.

 

 

  • PRIPOROČAMO

Redno brišite, saj obloge iz naravnega kamna ne zahtevajo prav veliko časa za čiščenje. Če želite doseči najboljše rezultate naredite to kar s toplo vodo, v katero lahko pomešate posebej specializirano čistilo za kamnita tla.

 

cof

 

  • NE PRIPOROČAMO

Alkoholni kis je zadnje čase zelo popularno nadomestilo kemičnih čistilom, a pri travertinu se ga izognite. Izogibajte se tudi vse ostalih splošnih in poceni izdelkov. Določene baze in kisline v teh kemikalijah lahko površino travertina razgradijo. Tudi pri običajnem pomivanju tal uporabite zgolj toplo in poskrbite, da ne bo preveč napita z vodo.

 

 

  • PRIPOROČAMO

Razlite tekočine takoj počistite.
Pri politem rdečem vinu, kavi in paradižnikovi omaki je potrebno urgirati takoj. S tem se boste najverjetneje izognili nastanku madeža. V nasprotnem primeru lahko travertin rešite s posebno pasto in navlaženo krpo. V kolikor se madež ne odstrani takoj, postopek ponavljajte v obdobju 24-48 ur. Za težavne madeže bo morda potrebnih več nanosov paste, dokler ne izginejo, zato je v vsakem primeru najbolje, da se madeže odstrani takoj.

 

 

  • NE PRIPOROČAMO

Pri čiščenju plošč travertina ne zanemarite fug med njimi. Pogosto čiščenje fugirne mase med ploščicami prepreči nabiranje umazanije. Za čiščenje uporabite vodo in krtačo, s čimer bo tudi fugirna masa ostaja v dobrem stanju.

 

 

Ponosni smo na zalogo našega naravnega kamna, saj ohranjamo povezavo z mnogimi svetovno znanimi dobavitelji kamna po svetu. Ne samo, da vam lahko dostavimo izdelek po vašem okusu in željah, temveč smo vam na voljo za vse nasvete glede čiščenja in vzdrževanja.

Če iščete ponudnika naravnega kamna, s katerim bi radi polepšali svoj dom potem vabljeni v naš salon Marnit v Hoče.