6 stvari, ki jih je dobro upoštevati pri izbiri naravnega kamna

 

6 stvari, ki jih je dobro upoštevati pri izbiri naravnega kamna

 

 

Nekoč so se plošče naravnega kamna polagale le v kuhinji in kopalnici, zdaj so dobrodošle in zelo zaželene tudi v vseh ostalih bivalnih prostorih našega doma. Številne različne teksture so poskrbele za raznolik arhitekturni dizajn, ki našemu domu da karakter, lepoto in stil. Pri Marnit-u vas želimo spomniti na nekaj dejavnikov, na katere je dobro pomisliti, ko izbirate kamnite ali marmornate ploščice.

 

 

  • 1. STIL

Kakšen je vaš dom? Je moder, tradicionalen ali mešanica obojega? Ne glede na to, ali gre bolj za Art Deco, minimalizem, razkošje ali rustikalen slog, bi morali kar nekaj časa posvetiti odločitvi, kako bo vaša izbira ploščic dopolnila stil vaše hiše.

 

  • 2. VELIKOST SOBE

Prostor in povezanost med njimi je zelo pomembna, zato je dobro imeti kako to dodelati in speljati, da bodo prehodi lahkotni in neopazni. Svetli odtenki se priporočajo za optično povečanje manjših sob, s tem do videti tudi zračnejše. Temnejši toni so pa bolj primerni za večje sobe, v kolikor so vam ljubši.

 

  • 3. BARVA

Barva naravnega kamna je brez dvoma tista, ki bo najbolj vplivala na vaše razpoloženje in vzdušje v prostoru. Po naših izkušnjah si večina želi v svojem domu ustvariti občutek sproščenosti, domačnosti in pomirjenosti, zato razmislite o barvah, ki se lepo zlijejo skupaj za vašo dnevno sobo in spalnico. Vsekakor pa svetlejše in toplejše odtenke svetujemo za kuhinjo ali morda otroško sobo in igralnico. Ob tem ne pozabite, da lahko dom popestrite ne le s talnimi ploščicami iz naravnega kamna, pač pa si izberete eno samo steno, ki jo oblečete v naravni kamen. Za to steno lahko izberete bolj pompozno, drzno in vpadljivo barvo, s katero bo dom dobil resnično poseben pečat.

 

  • 4. TEKSTURA IN VZOREC

Ena najpomembnejših lastnosti talnih oblog je njegova trajnost. In tukaj pride na svoj račun naravni kamen. S svojo naravno lepoto in vzorcem, ki priča o zgodovini njegovega nastanka je ob vsem tem še neverjetno odporen. Po več tisoč letih se naravni kamen le minimalno obrabi, o čemer pričajo številne svetovne znamenitosti, ki stojijo še danes in kljubujejo vsem naravnim vremenskim dejavnikom, kot sta veter, sneg, toča in dež. Z vidika praktičnosti in čiščenja za kuhinje svetujemo bolj gladke talne površine, med tem ko se v kopalnicah uporabljajo takšne, ki preprečijo zdrs in nesreče, torej obdelane na način, da dobimo bolj nedrsečo površino.

 

 

  • 5. FUGIRNA MASA

Morda se vam zdi ena najmanj pomembni stvari, ampak gre za zelo pomemben detajl, ki vam lahko popolnoma pokvari izgled prostora. Torej kontrast fugirne mase, ki se uporablja za zapolnitev prostora med stenskimi in talnimi ploščicami iz naravnega kamna, se bo linija in oblika prostora zlila v prijetno celoto. Tudi v tem primeru je na voljo komplementarna fugirna masa in nešteti barvni odtenki.

 

 

  • 6. Kakovost in večnost

Med tem, ko nekateri gradbeni materiali skozi leta izgubijo svojo privlačnost, kakovost in sijaj, pa kamen ohranja svojo naravno lepoto, barvo in teksturo vrsto let. Mnoge vrste naravnega kamna so kot vino in svojo popolno eleganco dobijo šele po nekaj letih. Vzdrževanje naravnega kamna je enostavno in ugodno. Njegov rok trajanje je izjemno dolg, s kakovostnim načrtovanjem in gradnjo pa lahko stavbe iz naravnega kamna trajajo več tisoč let, kar je razvidno tudi iz zgodovine.

 

 

  • 6. SVETLOBA

V temnejše prostore z manjšimi okni uporabimo, kar se le da svetle in sijoče ploščice iz naravnega kamna, da bodo čim bolj odražale naravno svetlobo. Trend novogradenj so trenutno zelo odprti in svetli prostori, kjer si ljubitelji stroge elegance lahko brez zadržkov privoščite tudi bistveno temnejše odtenke naravnega kamna, tudi črna ne rabi biti nobena izjema.

 

 

Naše skladišče z naravnim kamnom je kamnolom v malem. Za vaš doma ponujamo najboljšo kakovost in skupaj z vami smo vam pripravljeni opremiti prostore z edinstvenim naravnim kamnom Marnit. Vabljeni v naš salon v Hoče, za vse novosti pa nas lahko spremljate tudi na našem Facebook-u.