10 razlogov, zakaj izbrati naravni kamen

 

10 razlogov, zakaj izbrati naravni kamen

 


 

Se tudi vi sprašujete in iščete prave razloge, zakaj izbrati naravni kamen? To je pogosto vprašanje, ki ga stranke postavijo arhitektom in notranjim oblikovalcem. Da vam olajšamo odločitev, smo pripravili lestvico desetih najpomembnejših razlogov, kjer boste našli dovolj pozitivnih in trendi dejstev, zakaj je za naravni kamen prava izbira za vaš dom.

 

  • 1. Estetski videz

Kamen je naravni material. Posamezne lastnosti določajo vrsto in kakovost mineralov, ki sestavljajo določeno vrsto naravnega kamna. Tudi zato ima le-ta veliko prednost pred ostalimi gradbenimi materiali, saj ga je mogoče kombinirati s prav vsemi. Naravni kameni ni industrijski proizvod, ima svoje naravno poreklo in kaže svojo barvito zgodovino.

 

 

  • 2. 100 % naravni material

Naravni kamen je kot gradbeni material mogoče najti praktično v naravi, saj to pove že samo ime. Za njegovo proizvodnjo ni potrebna nobena energija, saj se ta koristi izključno za pridobivanje in predelavo samega kamna in je v primerjavi z ostalimi gradbenimi materiali praktično zanemarljiva. Neuporabljeni odpadki iz kamna se večinoma uporabljajo neposredno za polnjenje kamnolomov, iz katerih je kamen bil že izkopan, ali kakšne druge praktične namene. V tem krožnem procesu pridobivanja naravnega kamna in njegove obdelave se nazadnje v naravo nič ne izgubi.

 

 

  • 3. Primeren za vsak dom

Naravni kamen kot gradbeni material ne vsebuje nobenih zdravju škodljivih snovi in sestavin, ki bi kakorkoli onesnaževale okolje. Je popolnoma varen za uporabo, ni vnetljiv material in ne sprošča nobenih snovi, ki bi bile nevarne za zdravje v primeru požara. Polega vsega tega naravni kamen pred uporabo ne potrebuje nobenih pomožnih ali sekundarnih snovi, kot so razni okolju neprijazni in nevarni premazi.

 

 

  • 4. Raznolikost naravnega kamna

V naravi ne najdemo nobenega drugega gradbenega materiala, ki bi imel toliko različnih struktur in barv, kot jih ima naravni kamen. Zaradi površinskih številnih procesov je njegova raznolikost skoraj neomejena. Širok izbor je eden izmed ključnih razlogov, da lahko gradbeniki in arhitekti omogočijo in prilagodijo naravni kamen vsakemu ambientu in okolju. Naravni kamen je tako najpogosteje prva izbira, zaradi svojih izjemnih vizualnih in tehničnih lastnosti, ker je primeren za vsako ureditev in zahtevo, ki jo mora gradbeni material izpolnjevati.

 

 

  • 5. Posebnost naravnega kamna

Naravni kamen se ekstrahira iz kamnolomov v velikih blokih, nato pa se s posebnimi orodji razreže v želene velikosti. Glede velikosti kamnitih plošč je tako, da se lahko prilagodijo vsakemu zahtevanemu ukrepu in vsem pogojem, tudi želeno obliko lahko dobimo po želji, ne le kocke ali pravokotne oblike. Vse je stvar želje naročnika. Raznolikost naravnega kamna in posebna individualna obdelava, kot tudi številne druge možnosti oblikovanja in obdelave, edinstvenost tega gradbenega materiala samo še dodatno poudarijo.

 

 

  • 6. Kakovost in večnost

Med tem, ko nekateri gradbeni materiali skozi leta izgubijo svojo privlačnost, kakovost in sijaj, pa kamen ohranja svojo naravno lepoto, barvo in teksturo vrsto let. Mnoge vrste naravnega kamna so kot vino in svojo popolno eleganco dobijo šele po nekaj letih. Vzdrževanje naravnega kamna je enostavno in ugodno. Njegov rok trajanje je izjemno dolg, s kakovostnim načrtovanjem in gradnjo pa lahko stavbe iz naravnega kamna trajajo več tisoč let, kar je razvidno tudi iz zgodovine.

 

 

  • 7. Tridimenzionalnost

Naravni kamen je tridimenzionalen, zaradi 3D oblikovanja in njegove transparentne površine, ki ustvarja zanimiv učinek svetlobe in sence. Takšne plošče naravnega kamna so zelo vpadljive in jih je najbolj zanimivo uporabiti za stenske obloge svojega doma.

 

Kopalniški umivalniki iz marmorja

 

  • 8. Razumna cena

Če je cena naravnega kamna tista, ki bo prevesila tehtnico, potem nujno razmislite o sledečih dejstvih. Namreč, če se skupni stroški gradbenih materialov seštejejo za obdobje 30 let in več, so izračuni pokazali, da naravni kamen ni dražji od podobnih sintetičnih materialov. Razmeroma nekoliko večja naložba na začetku je tudi hitro poplačana. Razmislite tudi o nizkih stroških vzdrževanja in nenavadno dolgi življenjski dobi naravnega kamna.

 

 

  • 9. Varčevanje z energijo

Naravni kamen ima zelo dobro toplotno prepustnost in visoko zmogljivost shranjevanja toplote, saj ima najboljši izkoristek pri talnem ogrevanju prostorov. Za zunanjost priporočamo svetle odtenke, ki odbijajo toploto in s tem ne segrevajo okolice, ter notranjih prostorov.

 

 

  • 10. Odpornost

Naravni kamen je dolgotrajen, odporen in kakovosten material, ki traja večno. Je material, ki se najmanj poškoduje, če se uporablja za talne površine.

 

 

V kolikor vas teh deset razlogov še vedno ni prepričalo, pa vabljeni v naš salon Marnit na Miklavški cesti 53B v Hočah, kjer vas bomo popeljali čez široko izbiro naravnega kamna, da se o vsem napisanem prepričate še na lastne oči.